Van gehechtheid tot epistemisch vertrouwen: Fonagy en Target
Mentalisation Based Treatment is sinds de jaren negentig van de vorige eeuw aan een opmars begonnen. Het wordt tegenwoordig niet alleen geïndiceerd voor borderlineproblematiek, maar inmiddels – evidence-based — ook voor onverklaarbare lichamelijke klachten, eetstoornissen, angst- en paniekstoornissen en als altijd toepasbare tool in de psychotherapie. In haar artikel 'Van gehechtheid tot epistemisch vertrouwen' slaat Nelleke Nicolai een andere route in en schetst zij de ontwikkeling die twee van de kernfiguren van het mentalisatieconcept volgden: psychoanalytici Peter Fonagy en Mary Target. In haar artikel besteedt zij tevens aandacht aan het concept 'mentaliseren': is het wat de auteurs stellen dat het is?


Gratis artikel: Waarom (nog) psychoanalyse?
In het gratis artikel van deze editie deelt psychoanalytica Trui Missine enkele persoonlijke accenten en affiniteiten. Zij kampt met meanderende vragen omtrent ‘de zogenaamde crisis in de psychoanalyse’ en vraagt zich af wat de psychoanalyse in deze 'bewogen' tijden te bieden heeft. Een persoonlijk gekleurd verhaal, waarin ze de lezer meeneemt in de gedachtestroom die zich in haar innerlijke wereld associatief rond deze kwestie ontvouwde. Zou ze er zelf nog opnieuw voor kiezen om psychoanalytica te worden?, en (vanuit het perspectief van de patiënten), hoe kan de kracht van psychoanalyse overeind blijven in deze tijden waarin effectiviteit, snelheid, productiviteit en materiële waarden hoogtij vieren? 

 

Het hele nummer lezen?
Wilt u het volledige nummer van het Tijdschrift voor Psychoanalyse lezen? Neem dan een (proef)abonnement. Met een gratis proefabonnement ontvangt u één papieren nummer en krijgt u twee weken toegang tot de laatste twee nummers (online). Lees meer over de verschillende abonnementsvormen >