Naast zijn functie als medisch directeur van het Universitair Psychiatrisch Centrum te Kortenberg, was prof. Pierloot gewoon hoogleraar psychiatrie aan de KU Leuven en stagemeester voor bijna twee generaties arts-assistenten psychiatrie. Hij heeft de opleiding in de psychoanalytische therapieën opgericht aan de KU Leuven (‹het postgraduaat›), dat hij universitair heeft verankerd. Hij lag mede aan de oprichting van het Tijdschrift voor Psychoanalyse, van de Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie (VVPT) en van de Stichting Psychoanalyse en Cultuur. Hij heeft meerdere boeken geschreven waaronder het handboek Psychoanalytische therapieën dat gebruikt werd in de opleiding van psychotherapeuten en psychoanalytici in Vlaanderen en Nederland. Hij heeft vele psychotherapeuten en psychoanalytici gevormd en zich omringd door stafleden met internationale faam in deeldomeinen van de psychiatrie en de psychotherapie. Zijn wetenschappelijke uitstraling was groot zowel in België als internationaal op het vlak van eetstoornissen, psychosomatiek, toegepaste psychoanalyse en meer in het bijzonder voor de short term therapieën.

 

Toen Pierloot lid werd van de Belgische Vereniging voor Psychoanalyse (BVP/SBP), was er een tiental leden, waaronder de stichters Maurice Dugauttiez en het echtpaar Lechat. Hij was voorzitter van de BVP/SBP van 1962 tot 1964 en van 1970 tot 1972. Voor de Vlaamse leden van de BVP/SBP organiseerde hij een seminar dat om de twee weken op donderdagavond plaatsvond in Kortenberg en waar iedereen trouw aan deelnam zolang hij de leiding had. Zijn afscheid werd gevierd in de Vlaamse groep op 28 mei 2009. Het psychoanalytische werk van prof. Pierloot is voortgezet in UPC KU Leuven door prof. Verhaest en daarna prof. Vermote.

 

De laatste keer mochten we hem ontmoeten op het 70e verjaardagsfeest van de BVP/SBP te Brussel op 10 december 2016. De BVP/SBP is verder uitgegroeid tot een vereniging van zo’n 100 leden en 20 opleidingskandidaten. Pierloot kan terugblikken op een indrukwekkende staat van dienst, vooral wat betreft de ontwikkeling van de psychiatrie en de psychotherapie in Vlaanderen. We zijn hem zeer dankbaar en erkentelijk voor wat hij voor ons en voor de psychoanalyse en haar toepassingen in Vlaanderen en Nederland heeft betekend.

 

We bieden aan zijn familie en al zijn dierbaren ons medeleven aan.

 

Marc Hebbrecht