Wat ik me vooral zal blijven herinneren is haar energie en vitaliteit, de helderheid van haar denken, haar scherpe blik en ondeugende glimlach. Ze had vaste overtuigingen, was zeer dynamisch en stond altijd krachtig haar ‘mannetje’ vooral in conflictsituaties. Ze was, om het in bijbelse of mythische termen te zeggen, een sterke vrouw; maar bovenal was ze voor mij en voor de collega's die door haar zijn opgeleid, een warme, vriendelijke en gulle mentor.

Haar bijdrage aan onze vereniging is van onschatbare waarde voor onze collega's en vooral voor hun analytische opleiding heeft zij veel betekend.

Een kort overzicht.

Zij was voorzitter van de Belgische Vereniging voor Psychoanalyse van 1980 tot 1982, vervolgens van de opleidingscommissie in 1984 en van 1986 tot 1992. Veel collega's van de BVP zijn door haar geanalyseerd of gesuperviseerd. Als perfect tweetalige werd ze vaak benaderd door zowel Vlaamse als Nederlandse collega's. Gespecialiseerd in moeder-baby-psychotherapie, introduceerde zij de kinderobservatie in de psychoanalytische opleiding. Zij genoot een internationale reputatie wat betreft baby-observatie en publiceerde talrijke artikelen in nationale en internationale psychoanalytische tijdschriften. Ten slotte was zij zeer actief op institutioneel niveau, zowel in de IPA als in de SEPEA (European Society of Child and Adolescent Psychoanalysis), en stond zij aan de wieg van de oprichting van de ABOBB (Association Belge de l'Observation du Bébé selon Esther Bick).  Zij was ook de eerste voorzitter van de Belgisch-Luxemburgse WAIMH. Ze had een uitgebreid netwerk met veel psychoanalytische collega’s uit het buitenland. Zij stond aan de wieg van de Franse vereniging voor baby-observatie (AFFOBEB) en was één van de pioniers in de vroege ouder-baby therapie naast grote namen zoals Serge Lebovici (Parijs), Bertrand Cramer (Zwitserland) en D. Stern (USA). Ze had ook banden met het Anna Freud Center in Londen.

Voor de IPA (International Psychoanalytical Association) was ze betrokken bij de erkenning van de Tsjechische Vereniging en van het Nederlands Psychoanalytisch Genootschap.

Tot op hoge leeftijd was zij zeer actief in de Archiefgroep van onze BVP, waardoor zij heeft bijgedragen aan de geschiedschrijving van de psychoanalyse in België.

Annette werd zeer gewaardeerd door psychiaters en psychotherapeuten buiten het psychoanalytische veld, met name voor haar bijdrage aan de behandeling van moeders met baby’s in moeilijkheden.

Een grote dame heeft ons verlaten.

 

Marc Hebbrecht

Voorzitter van de SBP/BVP