Satisfaction at last
Samenvatting
Her jaarlijkse NPSA-congres vond ditmaal plaats in Brussel, in de Université Libre de Bruxelles (ULB), en handelde over seksualiteit. Zoals gebruikelijk ging er aan het tweedaags congres een educational day vooraf, met een inleiding tot de hoofdthema's van het congres. Oliver Turnbull beet de spits af en zoomde meteen in op de psychofysiologie van de seksuele cyclus, met de klassieke indeling van Masters en Johnson (1966) in vier fasen (opwinding, plateau, orgasme, resolutie). Om de vele biologische gegevens hierover te ordenen, gebruikte hij het interpretatiekader van Jaak Panksepp, die op basis van decennialang neurobiologisch fundamenteel onderzoek zeven hardwired emotioneel affectieve systemen onderscheidt (SEEKING, PANIC/GRIEF = SEPARATION DISTRESS, CARE, LUST, FEAR, ANGER, PLAY). 1 Er bestaat binnen de neuropsychoanalytische beweging grote eensgezindheid over dit model. Turnbull had het over before chemicals en after chemicals (voor en na het orgasme). Met before en after correspondeert ook het psychoanalytisch interessante onderscheid tussen wanting en liking van Kent Berridge, een neurowetenschapper die zich bezighield met verslaving. Het begin van de seksuele cyclus wordt in hoofdzaak aangedreven door dopamine (SEEKING) naast vasopressine (vooral bij de man, LUST) — stoffen die men algemeen onder wanting kan klasseren — terwijl ook oxytocine toeneemt (LUST, vooral bij de vrouw; oxytocine behoort ook tot SEPARATION DISTRESS = het hechtingssysteem) en piekt op het hoogtepunt. Vervolgens komen opiaten vrij (SEPARATION DISTRESS) — mediatoren bij uitstek van liking — samen met serotonine en tot slot ook prolactine (CARE). Het orgasme is een combinatie van zowel wanting als liking. We zien dus dat de chemie van de seksualiteit ook stoffen bevat die een rol spelen in andere emotionele systemen. Later in het congres zal Valerie Voon aantonen dat ook compulsief seksueel gedrag met hetzelfde schema van wanting en liking te analyseren valt. Het verslavende aspect schuilt vooral in een versterking van de wanting-circuits (SEEKING), terwijl liking na een tijd zelfs afneemt.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1382-516x
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden