De blik van de ander in de virtuele wereld
Samenvatting
Sinds het begin van deze eeuw is het gebruik van sociale media1 exponentieel toegenomen en een integraal onderdeel geworden van de communicatiemiddelen waarover mensen beschikken. Halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw heeft er een verandering plaatsgevonden in de wijze waarop mensen hun computer zijn gaan gebruiken: oorspronkelijk vond de interactie voornamelijk plaats tussen de mens en het apparaat, gaandeweg is dat verschoven naar interactie tussen mensen middels een scherm (Turkle 2004). In het begin was internet, net als televisie, een mediakanaal (bijvoorbeeld een website) waar iemand naartoe kon gaan om bepaalde informatie, amusement of een dienst te vinden. Met de komst van sociale media is daarin een omkering gekomen, waarbij de inhoud wordt verzorgd door gebruikers van sociale media zelf, genaamd user-generated content. De verschillende platformen zijn grotendeels gelijk wat betreft vorm, maar onderscheiden zich door zich te richten op een specifieke doelgroep: Facebook bijvoorbeeld richt zich op het onderhouden van contacten met vrienden en kennissen en LinkedIn daartegenover richt zich vooral op het netwerken in de zakelijke markt. Uit het Nationale Social Media Onderzoek 2020 (Hoekstra 2019) blijkt dat sociale media sterk zijn doorgedrongen tot de Nederlandse maatschappij. Zo blijkt dat Nederlanders dagelijks gemiddeld 98 minuten op sociale media verblijven en dat Facebook naar schatting tien miljoen, Youtube negen miljoen en Instagram vijf miljoen gebruikers heeft. Het intensieve gebruik lijkt over alle leeftijden heen te gaan, hoewel sommige platformen als Snapchat en TikTok voornamelijk door adolescenten worden gebruikt en Facebook meer door (jong)volwassenen en ouderen.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1382-516x
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden