‹Wiens lievelingsgerecht boeken zijn›
Samenvatting
De psychoanalyse is geworteld in zowel de romantiek als de verlichting. Freud ‹ademt› wereldliteratuur, maar verafgoodt tevens wetenschappers als Copernicus en Darwin. Dreigt de spagaat tussen de geestes- en de natuurwetenschappen hem niet tussen twee stoelen te laten vallen? Tussen 1915 en 1938 wordt Freud maar liefst drieëndertig maal voorgedragen voor een Nobelprijs (literatuur of geneeskunde). Steevast wordt zijn nominatie door vriend en vijand getorpedeerd. Na veel controverse krijgt Freud ‹eindelijk› bij leven de ultieme onderscheiding. In 1930 ontvangt hij de prestigieuze Goetheprijs, door de stad Frankfurt uitgereikt ter nagedachtenis van haar ereburger. Als intellectueel erfgenaam van de Forscher und Dichter, ‹de grote, universele man› (1930d en 1930e, p. 14), betekent de Goetheprijs voor Freud ‹het hoogtepunt van zijn burgerlijk leven›, maar tegelijkertijd ‹een kortstondige illusie› (1935a, p. 136). Al snel immers eindigt Freuds werk, samen met dat van andere joodse schrijvers, op de brandstapel. Deze boekverbranding maakt diepe indruk op de man die zich van kindsbeen af identificeert als ‹boekworm, wiens lievelingsgerecht boeken zijn› (1900a, p. 199). Freud de bibliofiel zal zich eveneens ontpoppen tot Freud de vertaler en Freud de auteur.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1382-516x
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden