Elizabeth Severn in analyse bij Sándor Ferenczi
Samenvatting
In het klinisch dagboek van Ferenczi wordt verwezen naar patiënte RN, die ernstige problemen veroorzaakt tijdens haar analyse. Wie was RN? Ze is dankzij het onderzoekswerk van Jeffrey Mason herkend als Elizabeth Severn, die een bekende psychoanalytica is geworden (1879-1959). Rachman (2018) heeft haar betekenis voor de psychoanalyse beschreven in een studie van haar geschriften, de brieven van haar dochter (een internationaal bekende danseres), het interview van Eissler uit 1952 en getuigenissen van een analysant. Alle documenten zijn hem ter beschikking gesteld door Peter Libskis, de testamentair uitvoerder van haar dochter Margareth, die vlak voor haar dood in 1997 het werk van haar moeder aan hem heeft geschonken. De Severn Papers zijn nu ondergebracht in de Freud Archives van het Library of Congress te Washington. Severn is door Sigmund Freud als een ‹kwaadaardig genie› bestempeld (Jones 1957, p. 407). Ze zou Ferenczi tot de ondergang hebben gebracht, waardoor hij al zijn geloofwaardigheid in de psychoanalytische wereld heeft verloren. Beiden zijn ten onrechte zwartgemaakt. Ferenczi is respectvol met Severn omgegaan en heeft op grond van zijn ervaring met haar een pleidooi gehouden voor een passievrije analytische relatie, om hertraumatisering van de patiënt zo veel mogelijk te voorkomen. Zowel Ferenczi als Severn is het slachtoffer geworden van een strategie die wel vaker in psychoanalytische kringen is toegepast. Een collega die er een dissidente mening op na houdt wordt gaandeweg afstandelijker bejegend en uiteindelijk doodgezwegen. Tenminste, dit is de visie van Rachman. Het experiment van Ferenczi zou ook in onze tijd tot klachten, afkeuring en zelfs uitsluiting uit de psychoanalytische vereniging kunnen leiden.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1382-516x
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden