Koffie
Samenvatting
‹Ik neem mijn koffie even mee.› Mijn patiënt staat op, roert nog even omstandig met het plastic roerstaafje in het kartonnen bekertje en loopt dan met me mee naar de spreekkamer. Ik meen een zweem van triomf in zijn ogen te zien. Hij zet het drankje voor zich op de lage tafel terwijl hij plaatsneemt, en morst wat op de grond. Het doet me denken aan wat je op sommige bankjes in een park weleens gekerfd ziet: ‹I was here.› Hij veegt de onderkant van het bekertje schoon aan zijn broek en vouwt zijn handen eromheen, kneedt het zacht, als een kleinood dat hij koestert. Ik kijk naar hem, wacht even af wat er komt. Hij kijkt me geamuseerd aan. ‹Wat dit kan betekenen?› Ik trek een wenkbrauw licht op, glimlach, eerder met mijn ogen dan met mijn mond. Ja, wat dit alledaagse, zo ingeburgerde ritueel in de context van een therapiezitting zou kunnen betekenen is inderdaad wat ik me afvraag. En ook of hij zich dat eveneens kan afvragen. Hij gaat erop in. ‹Ik kon het niet laten, het voelde als een soort recht.› Dan ietwat beschaamd: ‹En ik zag dat degene die net bij je naar buiten kwam een bekertje weggooide.›
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1382-516x
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden