Psychoanalyse en film — Verbeelding en beeldvorming van de therapeut
Samenvatting
Verbeelding en beeldvorming van therapeuten verkregen via cultuurdragers zoals films hebben veel invloed. Het is goed ons te realiseren dat het nogal eens de enige bron is van ideeën en verwachtingen die patiënten hebben wanneer ze in therapie komen. Bovendien hebben therapeuten in films en series veelal een psychoanalytische achtergrond. Psychoanalyse en film hebben beide een lange geschiedenis. Toen in 1895 de broers Lumière de eerste filmprojector ontwikkelden, verscheen Freuds Studien über Hysterie (Gabbard 2001). Hoewel Freud zelf minder geïnteresseerd was in film, hebben psychoanalytici sindsdien ruime belangstelling gehad voor dit medium, zoals onder meer blijkt uit de notities van Melanie Klein over Citizen Kane (Mason 1998). Omgekeerd hebben cineasten ook altijd interesse gehad voor de psychoanalyse, en met name het belang van het onbewuste. Het ongekende en onvoorspelbare geestesleven vormt reeds lang een schatkamer voor regisseurs. Het oudste voorbeeld vormt Geheimnisse einer Seele van Georg Wilhelm Pabst uit 1926, aangeprezen als een psychoanalytische thriller. Voor deze zwijgende film uit Duitsland vroeg regisseur Pabst advies aan Karl Abraham en Hans Sachs.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1382-516x
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden