In memoriam Philippe Van Haute
Samenvatting
Philippe Van Haute (1957-2022) is voor de psychoanalyse zowel voor de klinische praktijk als voor de filosofische reflectie op psychoanalytische theorievorming van grote betekenis geweest. Van Haute studeerde filosofie aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, KU Leuven. Hij deed zijn klinische training in de jaren tachtig, waarna hij vele jaren een psychoanalytische praktijk in Leuven had. Van 1992 tot 2018 was Van Haute lid van de Belgische School voor Psychoanalyse, van 2006 tot 2009 als voorzitter. Klassiek geschoold in continentale wijsbegeerte, werd zijn aandacht al vroeg getrokken door het werk van Jacques Lacan in zijn betekenis voor hedendaagse filosofie en met name ook voor de wijsgerige antropologie. Hij promoveerde in 1987 bij professor Antoine Vergote, filosoof/theoloog/psycholoog/psychoanalyticus en medeoprichter van de Belgische School voor Psychoanalyse, met een proefschrift getiteld Het janusgezicht van de psychoanalyse — De invloed van Martin Heidegger en Alexandre Kojève op de psychoanalyse van Jacques Lacan. In het verlengde hiervan verscheen in 1990 een eerste monografie: Psychoanalyse en filosofie — Het imaginaire en het symbolische in het werk van Jacques Lacan. In 1992 werd hij docent aan de Faculteit voor Filosofie van de toen nog Katholieke Universiteit Nijmegen. Al in 1994 werd hij hier benoemd tot hoogleraar wijsgerige antropologie. Zijn boek Tegen de aanpassing — Jacques Lacans ondermijning van het subject uit 2000 geldt nog altijd als een van de helderste en meest inzichtelijke studies over het werk van Lacan.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1382-516x
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden