Het lichaam spreekt
Samenvatting
Voor de psychoanalyse blijft de kloof tussen lichaam en geest raadselachtig. Al kunnen er geen causale verklaringsmodellen tussen beide werkelijkheidsgebieden worden opgesteld, wel is ontdekt dat aan een reeks voorwaarden in het lichamelijke domein moet zijn voldaan, willen psychische fenomenen kunnen optreden. Al vanaf haar ontstaan is de psychoanalyse begaan met lichamelijke symptomen die niet toe te schrijven zijn aan een anatomisch letsel of een fysiologische disfunctie. Het lichaam wordt voor psychoanalytici pas echt interessant wanneer het verrast, zich aanstelt en onvoorspelbaar reageert. En wanneer somatische artsen het lichaam niet meer begrijpen. Psychoanalytici krijgen te maken met mensen die hun lichaam hebben leren onderdrukken, voortdurend gespannen zijn of die hun lichaam haten, beschadigen of uithongeren. Soms lijkt het alsof de psychoanalyse met het verdwijnen van de hysterie uit de psychiatrische diagnostiek haar zeggingskracht heeft verloren over het lichaam. Anderzijds heeft de psychoanalyse originele inzichten over lichaamsbeleving en psychosomatiek bijgebracht. Na Freud hebben Fenichel, Ferenczi en Abraham zich vooral verdiept in de lotgevallen van het lichaam. Reich beschreef in de jaren 1930 hoe het karakterpantser beschermt tegen angst en pijn, wat echter gepaard gaat met het aanspannen van de spieren, wat klachten veroorzaakt. Ferenczi vat de pathoneurose op als het gevolg van een trauma. Een organische ziekte kan volgens hem leiden tot een narcistische regressie die de basis vormt voor de pathoneurose, die een secundaire toestand is. Volgens Ferenczi worden organische processen beïnvloed door onbewuste factoren. Lichamelijke ziekte kan ook worden opgevat als een verdedigingsmaatregel tegen psychische kwetsbaarheid: ernstige psychopathologie kan genezen als een lichamelijke ziekte doorbreekt.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1382-516x
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden