Van kwarrel naar prela
Samenvatting
Het komt voor dat potentiële patiënten eerst een vergelijkend warenonderzoek doen alvorens een keuze te maken voor een therapeut. Omdat de wachtlijsten lang zijn neemt dit ‹therapie shoppen› vooralsnog geen hoge vlucht. Het is begrijpelijk dat mensen voorzichtig zijn om hun diepste zielenroerselen te delen met een wildvreemde. Ergens echt voor durven gaan voelt kwetsbaar, zeker wanneer dat onomkeerbare gevolgen heeft, zoals bij elke wezenlijke keuze. Je kunt immers niet iedere maand van therapeut wisselen. Omgekeerd zien we dat ook psychotherapeuten na een kennismakingsgesprek kunnen aarzelen en een proeftherapie voorstellen. In het besef dat een indicatieonderzoek beperkingen kent, is het nut en het daaropvolgende effect van een intensieve langdurige psychoanalytische behandeling eigenlijk alleen te bewijzen door de proef op de som te nemen. Maar hoelang duurt de proef en wanneer start dan de echte behandeling? Wanneer schiet het allemaal niet genoeg op en is het beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald? Dergelijke fenomenen van voorzichtigheid en onduidelijkheid zien we niet alleen bij professionele relaties tussen therapeut en patiënt, maar met name ook in partnerrelaties.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1382-516x
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden