Schrijven tegen de leegte
Samenvatting
Psychotic temptation is een moeilijk te lezen boek, om een aantal redenen die ik hier zal noemen. Allereerst opent de recent overleden schrijfster, Liliane Abensour, een Franse psychoanalytica van Marokkaanse afkomst, die psychotische patiënten behandelde, het boek met de meest moeilijke thema's en begrippen uit de psychoanalyse waar het de genese van de psyche betreft. In de loop van het boek worden de onderwerpen wel wat toegankelijker en lijken zij eerder inleidingen te zijn op de moeilijke thema's van het begin. Après coup wordt de openingstekst duidelijker, maar dan moet je wel eerst het hele boek doorwerken. Het gebeurt natuurlijk wel vaker dat de lezer bij het vorderen van de tekst steeds meer gaat begrijpen, maar in Psychotic temptation is de begindrempel wel erg hoog. Pas toen ik het laatste deel over creativiteit las, begon ik enigszins te begrijpen wat Abensour in het eerste deel had verteld over de oorsprong (van de mens in psychologische zin). De lezer raad ik dan ook aan tegendraads te zijn en met lezen achteraan in het boek te beginnen en in een kreeftengang het boek door te werken: eerst The delusional temptation and imaging thinking dan A space for psychosis: from writing to psychoanalytic psychodrama, om uit te komen bij het begin The time of psychosis: from ‹actual› to ‹present› dat opent met The question of origins. In deze volgorde zal de lezer minder moeilijkheden ondervinden het boek te doorgronden, want hoe je het ook wendt of keert, het blijft een hermetisch boek. Dat is ook niet zo verwonderlijk want het gaat immers om een niet makkelijk te begrijpen onderwerp als de psychotische binnenwereld.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2021 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1382-516x
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden