Het Tijdschrift gaat internationaal
Samenvatting
Dankzij de financiële ondersteuning van de Stichting Psychoanalytische Fondsen en enig lobbywerk wordt het Tijdschrift vanaf 2016 opgenomen in het PEP-Web (Psychoanalytic Electronic Publishing). Dit is een belangrijke mijlpaal, want ons tijdschrift is nu onderdeel van een grote digitale bibliotheek die het gehele terrein van de psychoanalytische psychotherapie en de psychoanalyse bestrijkt. Hierdoor worden Nederlandstalige auteurs zichtbaarder, met meer herkenning en erkenning. Vooral voor onderzoekers is het PEP-Web een bijzonder handig instrument. Wie graag publiceert, lezingen geeft of een seminar voorbereidt, zal veel plezier beleven aan dit onlinearchief. Dit betekent geen rompslomp meer met cd's die na een bepaalde datum vervangen moeten worden, wat in de beginjaren van PEP het geval was. Vanzelfsprekend is deze service niet gratis. Het kost wel wat om zich hierop te abonneren, hoewel er een mogelijkheid bestaat om het inschrijvingsgeld flink te verlagen via een groepsabonnement van de beroepsvereniging. Het lijkt me aan te bevelen dat verenigingen de toegang tot PEP-Web aan hun leden aanbieden. Is het vergemakkelijken van de transmissie van het psychoanalytisch gedachtegoed niet een kerntaak van elke vereniging voor psychoanalytische psychotherapie of psychoanalyse?
Het is onvoorstelbaar wat voor een uitgebreide bibliotheek we via PEP-Web tot onze beschikking hebben! Eind 2015 waren er niet minder dan negenenvijftig psychoanalytische tijdschriften te raadplegen. Daar waar PEP vroeger een louter Angelsaksische aangelegenheid was, is er nu een uitbreiding naar andere taalgebieden. Sinds kort zijn de Duitse psychoanalytische tijdschriften zoals Psyche en het Jahrbuch der Psychoanalyse opgenomen. De Franstalige psychoanalytische wereld is altijd moeilijker te overtuigen om toe te treden tot nieuwe initiatieven, maar de eerste stappen werden al gezet in de richting van PEP-Web. De Revue Belge de Psychanalyse is al enkele jaren geleden opgenomen, evenals de Revue Canadienne de Psychanalyse en de Revue Roumaine de Psychanalyse. Zelfs de Grieken met hun kleine taalgebied, en de Turken die pas heel recent tot de psychoanalytische gemeenschap behoren, hebben er hun plaats gevonden. Ook de Italiaanse en Spaanse tijdschriften hebben al langer hun plaats verworven. De Russen volgen nog.
Naast de gerenommeerde psychoanalytische tijdschriften zijn de grote standaardwerken toegankelijk, met onder andere klassiekers als Freuds Standard Edition, de Vocabulaire van Laplanche en Pontalis en de meeste boeken van Bion en Winnicott. Eind 2015 maken zesennegentig boeken deel uit van het bestand van PEP-Web. En sinds kort zijn er maar liefst dertig video's te bekijken met interviews van vooraanstaande psychoanalytici en wetenschappelijke onderzoekers.
PEP-Web is een bijzonder gebruiksvriendelijk instrument. Na het inloggen komt men door het aanklikken van een auteur of een concept automatisch terecht bij de betreffende referentie en is deze fulltext raadpleegbaar, hetgeen veel tijd bespaart. Het zoeken is eenvoudig dankzij de goede ondersteuning.
Uitgevers waken erover dat hun commerciële belangen niet worden geschaad. Het is dan ook begrijpelijk dat de laatste nummers van een tijdschrift nog niet beschikbaar zijn. Er is een embargo afgesproken: artikelen die drie tot vijf jaar geleden zijn verschenen, kunnen nog niet geraadpleegd worden. De samenvattingen van recente artikelen kunnen daarentegen wel gelezen worden.
We zijn het bestuur van het Tijdschrift, de Psychoanalytische Fondsen en Uitgeverij Boom zeer dankbaar voor hun medewerking aan onze verschijning op PEP-Web. Ik wil graag enkele collega's in het bijzonder bedanken, omdat ze gecontroleerd hebben of het overzetten van de inhoud van artikelen uit ons tijdschrift naar het PEP-Web goed genoeg is gebeurd: Josien Gussenhoven, Gertie Bögels, Christine Franckx en Ans van Blokland.
De lezer wil ik hierbij uitnodigen om het werk van onze auteurs, recensenten, verslaggevers en redactieleden recht te doen en het PEP-Web frequent te bezoeken. Een schat van een instrument.
Afscheid
Eind februari 2016 hebben twee redactieleden de afgesproken termijn beëindigd. Nelleke Nicolai vervulde gedurende vele jaren de rol van plaatsvervangend hoofdredacteur en was ook verantwoordelijk voor de rubriek Naast de Bank. Nelleke is een heel productieve auteur die in ons Tijdschrift meerdere diepgaande artikelen heeft gepubliceerd die bijzonder gewaardeerd werden. Bovendien heeft ze in totaal bijna dertig jaar redactionele ervaring, ook in andere wetenschappelijke tijdschriften. We zullen haar expertise zeer missen.
Wouter Gomperts kon als geen ander logische inconsistenties en methodologische problemen aan het licht brengen. Zijn inbreng droeg veel bij aan het wetenschappelijk karakter van ons tijdschrift. Zijn brugfunctie tussen onderzoek aan universiteit, de wereld van de psychoanalytische psychotherapie en de Amsterdamse psychoanalyse was een pluspunt voor ons.
Ik bedank beiden zeer hartelijk voor de prettige samenwerking en hun dienstbaarheid aan de zaak.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1382-516x
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden