Shakespeare, Dostojevski en de Pakistaanse Prins — Masud Khan (1924-1989)
Samenvatting
Werd Sándor Ferenczi eerder bedacht met het epitheton ‹enfant terrible van de psychoanalyse›, steekt Masud Khan hem in de naoorlogse decennia absoluut naar de kroon. Als een van de meest enigmatische en controversiële analytici van zijn tijd zou Khan echter ook de meest verguisde worden. Khans verfrissende bijdragen over zijn werk in het ‹moeilijke› perverse en schizoïde register, met de focus op ernstige pre-oedipale trauma's en conflicten, werden tijdens de jaren zestig en zeventig verrassend enthousiast onthaald. Dat terwijl men hem eind jaren tachtig alweer liever doodzweeg. Bij een jongere generatie analytici is er echter opnieuw een openheid en zelfs fascinatie voor ‹Prins Khan›, zoals de charismatische protégé van Anna Freud en de erudiete ‹zoon› van Donald Winnicott zichzelf liet aanspreken. De tragiek van Khans turbulente bestaan en het prikkelend-literaire karakter van zijn veelzijdige oeuvre blijven vandaag de dag nog steeds tot de verbeelding spreken, zo blijkt.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2023 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1382-516x
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden