Freud: ‹Een hoop vaders› — Over de tranen van Freud
Samenvatting
In de slotscène van het toneelstuk Freud, geregisseerd door Ivo van Hove, staat Freud met zijn oudere vriend en collega-arts Breuer aan het graf van Freuds zojuist overleden vader. Freud vertelt Breuer dat hij hield van zijn vader, maar ook agressie voelde als hij hem zag. Dat verbaast Breuer: Jacob Freud was zo'n zachtmoedige man. Freud legt uit dat dat juist de agressie bij hem opriep, hij wilde een vader om zich tegen te verzetten en een die sterk genoeg was om dat te verdragen. Dit oedipaal verlangen kleurde de relatie met zijn vele leermeesters, in wie hij een tiran-vader zocht tegen wie hij zich wél kon verzetten. Samen kijken ze terug op de jaren waarin ze van elkaar verwijderd zijn geraakt. In Breuer verachtte Freud ook diens zwakte, op het moment dat deze terugschrok van de kracht van overdracht en tegenoverdracht. ‹Wat een hoop vaders›, merkt Breuer op. Nu is Freud zijn eigen vader: ‹Alleen zal ik werken en ik zal mijn eigen rechter zijn en mijn enige getuige. Gelukkig gaan we uiteindelijk altijd dood›, zo laat Van Hove zijn Freud afsluiten.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1382-516x
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden