What is there to keep us here? The dialogue (Samuel Beckett, Endgame)
Samenvatting
Tijdens het lezen van het themanummer over vluchtelingen voelde ik vaak een sterke (h)erkenning. Eén enkele keer overviel mij een gevoel van frustratie. Eerst een paar woorden over de (h)erkenning. In mijn proefschrift (Declercq 2018) stond ik stil bij hetgeen volgens mij de essentie vormt van de ontmoeting tussen het subject op de vlucht en de psychotherapeut. Allereerst toont deze kliniek de ontoereikendheid aan van onze westerse denkkaders. Ze nodigt dan ook uit tot theoretische pluri-vocaliteit. Extreem psychotrauma is immers een aanval op het zingevingssysteem, een ‹dragend en zingevend kader› (Patrick Meurs). Dit maakt dat het subject en dus ook de therapeut geprojecteerd worden aan gene zijde van het symboliseerbare. In dat opzicht is het een regressie naar voortalige momenten met de ermee gepaard gaande primitieve afweermechanismen (Marc Hebbrecht). Deze kliniek is dan ook vooral een kliniek van het affect, van hetgeen zich jenseits van het benoembare bevindt (voor Bion de ‹bèta-elementen›). Het zijn deze gevoelens die de therapeut door het mechanisme van projectieve identificatie binnen zichzelf ervaart, wat de mogelijkheid biedt ze te verteren en nadien onder de vorm van alfa-elementen terug aan te bieden aan de patiënt. Het is ‹de herkenning door de therapeut van de eigen gevoelens [die kunnen] helpen om de machteloosheid […] te duiden› (Michele Warriner).
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1382-516x
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden