De meerlagigheid van spel
Samenvatting
Een meisje trekt onder het ritmisch gezang van haar vriendinnen een cirkel om haar heen in goudgeel zand. Het zingen zwelt verder aan en het ritme draagt een spel waarbij kinderen elkaars bewegingen spiegelen terwijl ze beurtelings in de cirkel springen — of beantwoorden ze eerder anticiperend elkaars bewegingen? Deze West-Congolese kinderen spelen Nzango, een van de vele kinderspelen die de Belgisch-Mexicaanse kunstenaar Francis Alÿs op film vastlegde, al had het evengoed een tafereel kunnen zijn dat zich eeuwen geleden afspeelde in het goudgele zand van Bruegels schilderij Kinderspelen (1560). Spel en activiteit zijn de communicatiemiddelen bij uitstek van kinderen, dat was de boodschap waarmee de vierde ‹day of teaching with …› van de VVPT begon met een zaal geïnteresseerden uit Vlaanderen en Nederland. Na een hartelijk welkom van Ronny Vandermeeren, voorzitter van de VVPT, leidde Hilde Seys de dag verder in om te komen tot de vraag wat de rol van spel bij verandering tijdens kinderpsychotherapie is. Liselotte Grünbaum (Universiteit van Aalborg, Denemarken) en Nicole Vliegen (KU Leuven) verkenden het thema verder vanuit verschillende perspectieven. Beiden hebben jarenlange ervaring op het vlak van psychoanalytische therapie bij kinderen en jongeren, alsook op het vlak van wetenschappelijk onderzoek en het doorgeven van deze kennis aan psychologen en psychotherapeuten in opleiding.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1382-516x
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden