The French connection
Samenvatting
De blik kent vele aspecten. Vanuit het subject is er slechts één gezichtspunt, maar het subject zelf kan van overal bekeken worden. Mijn subjectiviteit hangt niet louter af van wat ik zie, maar ook van hoe er naar mij wordt gekeken. Er is bij het subjectieve sprake van een zekere uitwendigheid die van het binnenste bezit neemt. Het begint al met de conceptie waar het subject niets heeft in te brengen en geheel afhankelijk is van de liefde van de Ander. De geboorte is een vrij passieve aangelegenheid voor het subject, maar er treedt wel een scheiding op tussen moeder en kind, die volgende scheidingen mogelijk maakt, zoals de symbolische scheiding, ook wel ‹castratie› genoemd, waardoor het spreken in gang wordt gezet. Bij al deze scheidingen speelt de Ander een wezenlijke rol. Niet in laatste instantie zal de Ander de wet installeren en het geschenk van de taal aan het subject overhandigen. Zo wordt het buiten bij het subject geïnternaliseerd. Het subject kan niet (bestaan) zonder de Ander. Lacan spreekt hier van ‹extimiteit›.
Bespreking van
Lacanian ink, nr. 36, The Gaze, (2010). Redactie: Josefina Ayerza. ISSN 1049 7749, 176 pp.
Kijken heeft iets van zoeken en omdat zien iets van weten heeft, maakt de blik gebruik van de structuur van de taal. Zo heeft kunst geen woorden nodig om iets uit te drukken.
Deze aflevering van Lacanian ink is geheel gewijd aan de blik. Bekende lacanianen van Alain Badiou tot Slavoj Žižek laten hun licht schijnen over dit thema. Het meest uitgebreide artikel is van de hand van Jacques-Alain Miller en behelst een reconstructie van Freuds Wolvenman waarin het zien en gezien worden een centrale rol vervullen.
Al achttien jaar verschijnt Lacanian ink en laat een caleidoscoop aan onderwerpen zien waarbij cultuur wordt vermengd met psychoanalyse. De redactie lijkt een eenmansbedrijf en wordt gerealiseerd door de editor Josefina Ayerza, die af en toe ook optreedt als schrijfster, waarbij zij een contaminerende geestdrift aan de dag legt. Zij is psychoanalytica en lid van de World Association of Psychoanalysis en de New Lacanian School. Zij heeft een eigen praktijk in New York City.
De onderwerpen in Lacanian ink bestrijken de hele range van cultuurkritiek tot klinische onderwerpen zoals: seks als symptoom, psychoanalyse en wetenschap, geweld in de samenleving en de stem van de Ander, het gewicht van woorden, vrouwelijkheid, het concept democratie, ontologie is wiskunde (Badiou), liefde zonder genade (Žižek) et cetera, et cetera.
Interessante lectuur voor de liefhebbers van teksten die ook wel eens over de psychoanalytische muurtjes heen willen kijken, en goed leesbaar voor geïnteresseerden die niet zo goed thuis zijn in de lacaniaanse terminologie.
Lacanian ink verschijnt twee keer per jaar. Een abonnement kost $ 30,– en een los nummer $ 20,–, althans voor particulieren. Het tijdschrift is verkrijgbaar bij Boekhandel de Rooie Rat, Oudegracht 65 te Utrecht en via internet (Amazon, Karnac).
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1382-516x
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden