Het geval Onfray
Samenvatting
Sinds de millenniumwende is er in Frankrijk heel wat heisa geweest rond de psychoanalyse. Het begon met de algemene mobilisatie tijdens de eerste Staten Generaal van de Psychoanalyse in juli 2000. Deze kreeg haar vervolg na de studie van het Institution Nationale de la Science et des Experiments Médicales (INSERM) over psychoanalytische, gedrags- en familietherapie, waarin de superieure uitzonderingspositie van de psychoanalyse tot grote gram van haar tenoren onderuit werd gehaald. Er volgden controversiële wetsvoorstellen rond de erkenning van psychotherapie en een eerste piek op de schaal van Richter bij het verschijnen van Le livre noir de la psychanalyse (2005). Dit werd beantwoord door Pourquoi tant de haine (2005) van Frankrijks grande dame van de psychoanalyse, Elisabeth Roudinesco, en door L'Anti Livre noir de la psychanalyse (2006) onder redactie van Jacques-Alain Miller. Naar aanleiding van Le crépuscule d'une idole — L'affabulation freudienne van Michel Onfray (2010a) bereikte de intellectuele mediastorm een voorlopig hoogtepunt. De Engels-Pakistaanse auteur Hanif Kureishi noemt een en ander in topkrant Le Monde ‹een typisch Frans debat dat de buitenlandse intellectuelen fascineert›.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2023 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1382-516x
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden