Terugblik
Samenvatting
‹Wie kiest er nu voor psychoanalyse?›, vroeg mijn nieuwe huisarts vanmorgen tijdens een kennismakingsgesprek, toen ik hem vertelde over de inhoud van mijn werk. Was de vraag neutraal bedoeld, of hoorde ik toch iets van afkeuring?
Terugblikkend op mijn opleiding, die over een paar maanden zal zijn afgerond, heb ik de leeranalyse als onderdeel van het tripartiete opleidingsmodel, naast het theoretische en technische deel en de supervisies over drie controleanalyses, als belangrijkste fundament van de opleiding ervaren. Daar werden de droge theorieën voor mij levende werkelijkheid. Ze hielp mij mijn eigen stijl te ontwikkelen in het ‹lege artis› uitoefenen van het vak.
In de overdracht met ‹mijn› analyticus vond ik mijn overleden vader terug, een zeer emotionele ervaring. Mijn vader was dood, al vanaf mijn jeugd, ik wist niet beter, en in de analyse werd hij levend en voelde ik voor het eerst hoe ik hem mijn leven lang had weggemaakt, als afweer. Ik had veel gelezen over rouwverwerking, de betekenis van de vader enzovoort, maar de kracht van de onbewuste patronen werd toen pas voelbaar. Het heeft ertoe geleid dat ik mijn vader heb omarmd, wat zich vertaalde in een eerste bezoek aan zijn, en dus ook mijn, familie in het land waar hij geboren was. Mijn kinderen kregen hiermee een grootvader.
De opleiding leverde me naast een boeiende vaktechnische ontwikkeling dus ook een soort koekje van eigen deeg. Je kunt het vak niet uitoefenen zonder diep in jezelf te graven. Het grootste leermoment en bron van inspiratie is voor mij voortdurende terugkeer tot mezelf. De analyse heeft het verdriet ontsloten dat ik als kind had weggestopt en waar ik geen uiting aan had weten te geven.
Dat de sofa nu in de goot dreigt te belanden vind ik een betreurenswaardige ontwikkeling; de waardevolle ervaring en verrijking die ik daar heb gevonden gun ik ook anderen.
Lid, inmiddels, van het Nederlands Psychoanalytisch Genootschap
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1382-516x
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden