(*) Op bezoek bij een psychoanalytica
Samenvatting
Op woensdagavond 2 juli bracht een bijzonder steile trap twee medestudenten en mij naar de spreekkamer van een heel gastvrije psychoanalytica die enthousiast op onze vragen antwoordde. Ze vertelde ons hoe sommige cliënten makkelijker konden spreken door op de bank te liggen omdat ze zo de blik van de psychoanalytica konden vermijden, terwijl het voor anderen net bedreigend was om die blik te moeten missen. Ze had het over analysanten met ernstige klachten die vier, vijf keer in de week bij haar op de sofa kwamen liggen en die geleidelijk aan weer de draad van hun leven konden opnemen, maar dat er ook cliënten waren bij wie het bijzonder moeilijk bleef en die afhaakten. Ze gaf ons tips om te luisteren en raad te geven zonder de rol van psycholoog op je te nemen, wanneer vrienden hun psychische problemen aan je voorleggen, om zo vrienden te kunnen blijven. Ze had het over de tijd dat de psychoanalyse in Nederland vergoed werd (waarop wij, Belgen, jaloers zuchtten) … De tijd vloog voorbij en twee uur later daalden we een stuk wijzer weer de steile trap af, de trap die voorkwam in de droom van heel wat analysanten. Op weg naar ‹huis› zinderde het gesprek nog na en ik bedacht dat het wel knap georganiseerd was dat tachtig deelnemers in groepjes van vier of vijf bij een psychoanalyticus-a op bezoek konden.
Verslag van
Meeting the analyst — Psychoanalyse Summer University [Amsterdam, 2 juli 2014]
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1382-516x
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden