Picasso of Duchamp
Samenvatting
Het Picassomuseum in Parijs is weer open na een jarenlange opknapbeurt. Hier kun je het best dat lange leven en zijn onvoorstelbare creatieve kracht verkennen. Van de lieve meisjes uit de vroege periode in de sfeer van het zeventiende-eeuwse Hôtel Salé waar het museum gevestigd is, via de daghitjes van Avignon tot bij mijn lievelingskunstwerk, de grote geit. Ze is moederlijk met haar fiere uier, die van kruikjes uit Vallauris is samengesteld, en toch ook kordaat en pittig. Ik durf er mijn verlangen te projecteren. Picasso is een van de grote kunstenaars die in de twintigste eeuw schilderkunst en beeldhouwkunst radicaal vernieuwde. Het ging niet langer om het afbeelden van de werkelijkheid of het uitbeelden van geschiedenis of mythe, maar om het spelen en variëren met vormen, materie, kleuren en perspectieven. Vaak wordt Picasso gezien als een soort natuurkracht die in kwantiteit en scheppingsdrang alles wat hij aanraakte, betoverde. Maar bij nader inzien gaat deze daadkracht toch altijd samen met precieze ideeën, vakmanschap, grote aandacht voor de traditie en scherpe observaties en berekeningen. De veelzijdigheid van Picasso kwam dit jaar uitstekend naar voren in een ander Parijs monument, dichter bij zijn eigen tijd ontstaan, het Grand Palais, die kathedraal uit de Belle Epoque, oprijzend in staal en glas. De grote tentoonstelling aldaar heette treffend Picasso.mania, omdat ze naast werk van de meester zelf vooral ook toonde hoe zijn oeuvre andere kunstenaars (en de media) heeft geïnspireerd. Ik kon twee hoofdoriëntaties met allerlei varianten daarop onderscheiden. De viriele, mannelijke, zaadspuitende hemelbestormer met zijn horens en pieken enerzijds, en de moederlijke hoedster, scheppend en barend, omarmend en beschermend anderzijds. Picasso is bastaard en vondeling, androgyn in die zin, vandaar de ‹manie› die zovelen meesleept. Maar misschien komt de sublimerende werking van zijn kunst het best tot zijn recht als je bedenkt dat zijn werk vanaf de Eerste Wereldoorlog getuigt van de verscheurdheid van ons wereldbeeld en van de mens daarin. Het verbrokkelde subject en het in losse stukken uiteenvallende lichaam uit de kindsheid worden weerspiegeld in de ronddolende hoofden, handen en neuzen. Hieraan tracht met reuzeninspanning de volheid van het kunstwerk tegenspel te bieden, een nieuwe eenheid te creëren. Zo ook in Guernica, het paard dat ten onder gaat in oorlogsgeweld, maar tegelijk een onsterfelijke Pegasus wordt. Wij zien iets soortgelijks bij wellicht de grootste der erfgenamen, Francis Bacon, waar deze met vlakindeling en strakke omlijning de vermorzeling en ont-zetting letterlijk te lijf gaat.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2023 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1382-516x
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden