Veel wanhoop, een beetje hoop — Commentaar op de bijdrage van Lili Philippe
Samenvatting
Na jaren humanitair werk in de Palestijnse bezette gebieden kon ik in 2012 met mijn ervaring en kennis over trauma, cultuur en migratie terecht bij Solentra. Solentra is een hoogkwalitatief en cultuursensitief diagnostisch en behandelingscentrum dat verbonden is aan de psychiatrische afdeling voor infants, kinderen en adolescenten van het UZ Brussel (PAika). Omwille van de specificiteit en complexiteit van de vluchtelingenproblematiek en de moeilijkheden die hulpverleners ervaarden om deze kwetsbare doelgroep te bereiken ontwikkelde Solentra de PACCT®-methodiek. Het eerste uitgangspunt van deze methodiek is dat er een verband bestaat tussen maatschappelijke participatie en geestelijke gezondheid: volwaardige sociaal-maatschappelijke participatie en (geestelijke) gezondheid beïnvloeden elkaar wederzijds. Het tweede uitgangspunt erkent dat het migratieproces en postmigratiefactoren veel impact hebben op het welbevinden van het individu. Het verlies van familie, omgeving, gewoontes en daarna aanpassing aan de nieuwe culturele omgeving beïnvloedt de geestelijke gezondheid en werkt door in meerdere generaties. Trauma en andere mentale problemen die zich enten op de migratie en acculturatiestress kunnen het integratieproces verhinderen. Het derde en laatste uitgangspunt vertrekt vanuit een brede, ecologische visie (Bronfenbrenner 1979) op psychische gezondheid. Deze visie erkent dat psychische problemen niet alleen persoonsgebonden zijn, maar evenzeer beïnvloed worden door omgevingsfactoren en de maatschappelijke context.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1382-516x
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden