Strips op de divan?
Samenvatting
Striphelden zijn ouderloos, zo heeft de Franse psychoanalyticus en stripkenner Serge Tisseron eens opgemerkt. Of liever, ze leven in complexe gezinsverbanden waarbij de rollen niet altijd duidelijk zijn: de zestienjarige Kuifje woont alleen met een hond; Suske leefde als zwerfkind samen met een alcoholistisch spook op het Eiland Amoras voordat hij zich bij een door een alleenstaande tante opgevoede Wiske voegde (de relatie tussen Lambik en Jerom laten we buiten beschouwing); Donald is de hoeder van zijn veel volwassener neefjes die hem manieren moeten bijbrengen; Tom Poes is van onbestemde leeftijd en geslacht en zijn (haar?) relatie met Heer Ollie is schimmig; en ook Batman, Superman en Spiderman zijn wees, maar (soms) ook weer vaderfiguur voor hun jonge hulpjes. De Kuifje-reeks, zo stelt Tisseron in zijn boek Tintin chez le psychanalyste (1985), draait zelfs helemaal om vergeten of verdrongen familiegeheimen die de personages wanhopig proberen te ontcijferen. Met name het tweeluik rond Kapitein Haddock (Het geheim van de Eenhoorn en De schat van Scharlaken Rackham) gaat zo duidelijk over de mysteries van een verdwenen vaderfiguur dat hij zich afvraagt of we de boeken niet dienen te lezen als een dramatisering van Hergé's eigen psychologische issues.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1382-516x
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden