Gewoon psychoanalytische psychotherapie?
Samenvatting
Vanaf het begin van de psychoanalyse zijn er vele initiatieven ontwikkeld om het psychoanalytisch gedachtegoed in verschillende gebieden toe te passen. Het klinisch perspectief heeft in al die jaren vooropgestaan. Er is inmiddels een boeiende literatuur over de vele varianten van psychoanalytische behandelingen. In de afgelopen twintig jaar zijn er tal van psychoanalytische behandelvormen ontwikkeld, die zich sterk hebben geprofileerd in de ggz. Zowel binnen als buiten de psychotherapiewereld worden Transference Focused Psychotherapy (TFP), Kortdurende Psychoanalytische Psychotherapie (KPSP) en Affect Fobie Therapie (AFT), om er enkele te noemen, gezien als moderne evidence-based behandelingen met een duidelijke handleiding en — ondersteund door degelijk onderzoek — met een prima resultaat. Binnen de NVPP werd tien jaar geleden een brede beweging ingezet, waarbij deze behandelvormen een eigen register en opleiding kregen. Die brede beweging is ontstaan vanuit de gedachte dat de NVPP een huis wil zijn waarin verschillende behandelvormen onder één dak een plaats kunnen vinden, omdat het psychoanalytisch gedachtegoed in haar grote verscheidenheid een gemeenschappelijke basis is. Men wilde zo ook de instroom bevorderen van psychotherapeuten die psychoanalytisch willen worden opgeleid en de drempel naar het domein van de psychoanalytische psychotherapie verlagen.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2023 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1382-516x
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de Boom Psychologie nieuwsbrief met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden